امروزه تولید کارتن در کارخانههای کارتن سازی حتی کارخانههای کارتن سازی در مشهد افزایش یافته است. اکثر اقلام در سوپرمارکتها، فروشگاهها یا مراکز خرید مورد علاقه شما با خیال راحت در جعبههای ساخته شده از مقوا راه راه تحویل داده میشوند. بسیاری از آنها در همان جعبهها نمایش داده میشوند که برای باز کردن و استفاده برای این منظور ساخته شدهاند. برخی از اقلام ممکن است در جعبههای مقوایی راه راه یا بدون راه راه قرار گیرند. از آنجایی که مقوای راه راه یک ماده بسته بندی همه کاره است، سالانه میلیونها تن، برای محافظت و نمایش محصولات استفاده میشود.
میزان تولید کارتن در قرن 19
در قرن 19 میلادی و در سال 1992، حدود 20 میلیون تن مقوا شیار دار در کشور آمریکا تولید شد. در همین زمان حدود 6 میلیون تن مقوا موجدار دیگر برای ساخت کارتنهای تاشو تولید شد. همچنین در ایران و در سال 1313 هجری شمسی تولید مقوا شیاردار در شرکتهای کارتن سازی در مشهد ، تهران و دیگر شهرها شروع شد.
مقوای راه راه
مقوای راه راه مادهای سفت، محکم و سبک است که از سه لایه کاغذ کرافت قهوهای تشکیل شده است. در سال 1884، شیمیدان سوئدی، کارل اف دال، فرآیندی را برای خمیر کردن تراشههای چوب به یک کاغذ قوی ابداع کرد. به طوری که در برابر پاره شدن، شکافتن و ترکیدن مقاومت میکرد.
دستگاه موجدار
در کارخانههای کارتن سازی در مشهد ، رولهای کاغذ کرافت به کارخانه مقوا سازی منتقل میشوند. در کارخانه، لایههای کاغذ کرافت چین خورده و چسبانده میشود تا مقوای راه راه را تشکیل دهد. سپس برش داده شده، چاپ و تا میشود. در نهایت برای ساخت جعبهها به به یکدیگر چسبانده میشوند. در شروع این مرحله، رولهای کرافت از کارخانه کاغذسازی در یک دستگاه بزرگ به نام دستگاه موجدار بارگذاری میشوند. طول یک دستگاه موجدار معمولی حدودا به طول 90 متر میرسد.
بعضی از رولهای کاغذ کرافت به عنوان بستر موجدار استفاده میشوند و بعضی دیگر به عنوان آستر استفاده میشوند. لایههای کاغذ کرافت در هر طرف محیط چسبانده شدهاند. پس از گرم شدن، چسباندن و فشار دادن کاغذ کرافت به مقوای موجدار، ورق ممتد مقوا به شکل جعبههای پهنی بریده میشود. سپس برای چاپ، برش و چسباندن به دستگاههای دیگر میرود. در نهایت، دستههایی از جعبههای تمامشده برای کارخانههای مواد غذایی، سازندهگان اسباببازی، توزیعکننده قطعات خودرو یا هر یک از هزاران تجارتی که به بستهبندی مقوایی راه راه وابسته هستند، ارسال میشوند.
مواد خام
درختان کاج با رشد سریع، مواد اولیه مورد استفاده برای ساخت مقوای راه راه را فراهم میکنند. مالکان زمینها، درختان بالغ را قطع کرده و با نهالهای جدید جایگزین میکنند. پس از برداشت درختان، شاخ و برگ درختان جدا میشود. فقط تنهها با استفاده از کامیونها به یک کارخانه خمیر کاغذ حمل میشوند.
تبدیل خمیر به مقوا
بزرگترین شرکتهای بسته بندی نیز صاحب کارخانههایی هستند که در آن درختان به کاغذ کرافت تبدیل میشوند. در شرکتهای کارتن سازی در مشهد ، تنه درختان برداشت شده تحت فرآیند کرافت قرار میگیرند. که به دلیل مواد شیمیایی مورد استفاده برای تجزیه خرده چوب به خمیر فیبری به نام فرآیند سولفات نیز شناخته میشود. پس از خمیر کاغذ و سایر پردازشها، الیاف مستقیماً به دستگاه کاغذ سازی فرستاده میشوند و در آنجا شکل گرفته، فشرده و خشک میشوند. سپس در رولهای پهن و سنگین کاغذ کرافت، به کارخانهها فرستاده میشوند تا موج دار شده و به مقوا تبدیل شوند.
چه موادی در صنعت کارتن سازی استفاده میشوند؟
در کارخانه کارتن سازی در مشهد ، فقط چند ماده خام دیگر برای ساخت جعبه مورد نیاز است. مثلا از چسب نشاسته ذرت برای چسباندن محیط موجدار به ورقهای آستر استفاده میشود. از آنجایی که چسب به مقدار زیادی استفاده میشود، واگنهای ریلی، آن را به صورت پودر خشک تحویل میدهند. تا زمانی که نیاز بود در سیلوهای بزرگ در کارخانه ذخیره شود.
سایر مواد اولیه در کارخانه کارتن سازی در مشهد برای تکمیل مقوای راه راه پس از تولید استفاده میشود. مثلا مومهای ساخته شده از پارافین یا روغنهای گیاهی را میتوان برای ساخت ظروف مقاوم در برابر آب یا چربی برای محصولات غذایی استفاده کرد. جوهرها با رنگ روشن نیز برای ایجاد طرحهای گرافیکی جسورانه برای نمایشگرهایی که دارای نام محصول، اطلاعات و نام و آرم شرکت هستند، استفاده میشوند. تیمهایی از فروشندگان و طراحان با یکدیگر همکاری میکنند تا الگوهای تولید و چاپ به نام قالبها را ایجاد کنند که برای برش و چاپ یک طرح جعبه خاص استفاده میشود. قالبها در یک فروشگاه الگو ایجاد میشوند و به تجهیزات قالبگیری چرخشی و چاپگرهایی که جعبههای خالی را تکمیل میکنند، منتقل میشوند.
طرح روی بسته بندی محصولات
کاغذ کرافت، از قرن 14 هجری شمسی در ایران تولید میشود. اولین شرکتهای کارتنهای تولید کننده کاغذ کرافت در ایران شرکتهای کارتن سازی در تهران و خوزستان بودند. از آن زمان، عملیات پردازش خمیر، ساخت کاغذ و موجگذاری با کارایی و بهرهوری بالا، در کارخانههای کارتن سازی در مشهد توسعه یافته است.
امروزه، در صنعت ورق سازی، طراحان در حال ایجاد ظروف خلاقانهای هستند که نیاز به چاپ چهار رنگ و قالبهای پیچیده دارند. این ظروف ابتکاری با نرم افزارهای پیچیدهای مانند برنامههای طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) طراحی میشوند. یک طراح، با استفاده از یک برنامه CAD میتواند طرحهای مختلفی را که در یک کتابخانه طراحی کامپیوتری ذخیره شدهاند فراخوانی و اصلاح کند.
کارتن سازی در ایران
صنعت کارتن سازی مانند صنایع غذایی، دارویی، کشاورزی و غیره یکی از صنایع مهم امروزه در ایران است. در گذشته به دلیل کمبود تکنولوژی و امکانات، شرکتهای کارتن سازی کمی در کشور وجود داشت.
به مرور زمان با پیشرفت تکنولوژی، بهبود امکانات و با توجه به استقبال مصرف کنندگان از کارتن برای بسته بندی محصولات خود، شرکتهای کارتن سازی متعددی در ایران برای رفع نیاز مصرف کنندگان تاسیس شدند و شروع بکار کردند. از نمونههای آن میتوان به شرکتهای کارتن سازی در مشهد اشاره کرد.