کارتن سازی، صنعتی رو به رشد و یکی از پایههای اصلی صنایع بسته بندی و حمل و نقل است. با پیشرفت تکنولوژی، خط تولید کارتن سازی نیز دچار تغییرات و پیشرفتهایی شده. در این مقاله به این تغییرات اشاره خواهیم کرد. پیش از بررسی خط تولید کارتن سازی و شرح آن، بهتر است ابتدا با فرآیند ساخت کارتن آشنا شده و از روند کارتن سازی آگاه باشیم.
میتوانید با مطالعه مقاله (کارخانه کارتن سازی) اطلاعات لازم دربارهی کارتن سازی را به دست آورید.
خط تولید چیست؟
خط تولید، مسیر و مجموعه فرآیندهایی است که توسط ماشین آلات و نیروی انسانی انجام میگیرد تا فرآوردههای خام به محصول نهایی تبدیل شود. خط تولید میتواند صنایع بسیاری را شامل شود مانند : خودروسازی، داروسازی، صنایع غذایی، دارویی، بسته بندی و غیره.
در این مقاله به بررسی خط تولید کارتن سازی میپردازیم.
اجزاء و ماشین آلات خط تولید کارتن سازی
خط تولید کارتن سازی بسته به نوع محصول تولیدی و تنوع محصول تولیدی در کارخانه میتواند از ماشین آلات مختلفی تشکیل شود. برخی از ماشین آلات مرسوم در تولید کارتن سازی عبارتند از:
دستگاه خطکش برش:
وظیفه این دستگاه، اندازه گیری فواصل و ایجاد برشهای منظم کارتن است.
دستگاه چاکزن:
وظیفه این دستگاه، برش و جدا کردن طول و عرض کارتن توسط تیغهای فولادی است.
دستگاه منگنه:
وظیفه این دستگاه همانطور که از نامش پیداست، چسباندن ورقهای بزرگ کارتن بهیکدیگر توسط منگنه است. دلیل استفاده از منگنه عدم کارایی چسب زدن به ورقهای بزرگ و سنگین کارتن میباشد.
دستگاه تسمهکش:
بعد از اتمام مراحل تولید، بسته بندی کارتنهای آماده باقی میماند که این کار توسط دستگاه تسمهکش صورت میگیرد.
دستگاههای دیگر:
از دیگر دستگاهها در تولید کارتن سازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
دستگاه لمینت، دستگاه دایکات، دستگاه لب چسب و غیره.
در سایت شرکت پارس کارتن روح نواز، مقالهای تحت عنوان (ماشین آلات کارتن سازی) برای شما عزیزان به رشته تحریر درآمده که میتوانید اطلاعات جامعتری از ماشین آلات کارتن سازی، انواع آنها و خط تولید کارتن سازی کسب کنید.
چگونه بهرهوری خط تولید را افزایش دهیم؟
در صنعت کارتن سازی و بسته بندی، به دلیل استفاده از ماشین آلات مختلف و تنوع محصولات تولیدی، افزایش بهرهوری و راندمان خط تولید از اهمیت زیادی برخوردار است. روشهای مختلفی برای این امر وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد :
بهروز بودن ماشین آلات:
استفاده از ماشین آلات بهروز و با تکنولوژی جدید در صنعت، همواره یکی از بهترین راههای افزایش راندمان خط تولید است. البته این کار نیازمند بودجه و هزینههای زیادی است که در بعضی موارد از توان کارفرما خارج است.
استفاده از مواد اولیه مرغوب:
در خط تولید کارتن سازی استفاده از مواد اولیه مرغوب تاثیر بسیاری بر بهرهوری خط تولید و محصولات نهایی دارد. استفاده از آخال و کاغذ بیکیفیت میتواند منجر به آسیب ماشین آلات کارتن سازی، آسیب به اعتبار شرکت و بی احترامی به مشتری شود.
نیروی انسانی، سرمایه اصلی:
در صنایع تولیدی مختلف، آسیبهای سخت افزاری با صرف هزینههای اندک و یا گزاف قابل ترمیم هستند. در حالیکه یافتن نیروی متخصص، میتواند روزها و هفتهها زمان لازم داشته باشد و کیفیت تولید را کاهش دهد.
پرورش نیروی انسانی، آموزش آن و ایجاد انگیزه میتواند کیفیت بهرهوری خط تولید را به شکل قابل توجهی افزایش دهد.
باید راه اندازی خط تولید کارتن، از کجا شروع کنم؟
گام اول در راه اندازی خط تولید کارتن، آشنایی با انواع کارتن و تعیین بازار هدف است. برای مثال انواع کارتن در کارخانه به 2 شکل تولید میشود که بستگی به دستگاههای موجود در خط تولید کارتن سازی دارد.
نوع اول ضخامتی بیشتر از 2 میلیمتر دارند و برای بسته بندی در کارتنهای 3 لایه و 5 لایه مورد استفاده قرار میگیرند. نوع دوم کارتنهای مدلدار هستند که توسط قالب تیغدار تولید میشوند. پس از نیازسنجی و تعیین بازار هدف، نوبت به طرح کسب و کار و مشخص کردن یک استراتژی مناسب است. سپس با سنجیدن شرایط و منابع، میتوان تصمیم نهایی را دربارهی راه اندازی خط تولید گرفت. از طرفی عوامل دیگری مانند: جذب نیروی انسانی، بررسی هزینه و درآمدها و بازاریابی نیز در این امر دخیل هستند.
سخن پایانی :
با توجه به نیاز کشور در زمینهی تولید، اشتغالزایی و بازار مناسب در صنعت کارتن سازی و بسته بندی، خط تولید کارتن سازی میتواند بخشی از این نیاز را در صنایع برطرف کند.
ورود به این صنعت نیازمند مطالعه، بررسی و سنجش دقیق شرایط و عوامل موثر در کسب و کار است.