کاغذ به عنوان عنصری مهم در زمینه نوشتافزار و صنعت بسته بندی شناخته میشود. به طوری که سالانه 600 هزار تن کاغذ در کشور مصرف میشود که حدود 90 درصد به صورت وارداتی تامین میشود. از این رو خط تولید کاغذ سازی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این مقاله به بررسی این خط تولید میپردازیم و ابعاد مختلفی از خط تولید کاغذ را بررسی خواهیم کرد.
کاغذ و انواع روشهای تهیه آن
پیشتر در مقاله (کارخانه کاغذ سازی) توضیح جامعی از مراحل تولید کاغذ به رشته تحریر درآمده که میتوانید آن را مطالعه کنید. اکنون نگاه مختصری به انواع روشهای تهیه کاغذ در خط تولید کاغذ سازی میاندازیم.
تهیه کاغذ از چوب :
اصل کار در این روش، تولید خمیر کاغذ از چیپس چوب و شکل دادن آن به صورت ورقهای نازک است. پس از آن به کمک دستگاه پرس و خشک کن در خط تولید، کاغذ به دست میآید.
تهیه کاغذ از خمیر مواد بازیافتی و ضایعات :
در این روش، کیفیت کاغذ تولید شده در خط تولید کاغذ سازی نسبت به روش قبلی، پایینتر است. چرا که به جای تولید خمیر کاغذ از چیپس چوب، خمیر توسط مواد بازیافتی و ضایعات کاغذی به دست میآید.
خط تولید کاغذ سازی، متناسب با محصولات تولیدی
مواردی مانند روش تولید کاغذ، نوع کاغذ تولیدی و بازار هدف، خط تولید کاغذ سازی را شکل میدهند.
البته در برخی کارخانهها، خمیر کاغذ به صورت وارداتی از داخل یا خارج کشور، وارد کارخانه میشوند. سپس بقیهی مراحل طی میشوند و خط تولید کوتاهتری شکل میگیرد. به این عمل در سیستمهای مدیریت کسب و کار، برون سپاری گفته میشود.
مراحل طی شده در خط تولید کاغذ سازی
خرد کردن :
در این مرحله، چوب یا تنه درختان، به کمک نوار نقاله وارد دستگاه خردکن میشود. چیپس چوب تولید شده و آماده مرحله بعدی میشود.
آماده سازی شیمیایی :
در این مرحله از خط تولید کاغذ سازی، چیپس چوب با آب و مواد شیمیایی ترکیب شده و خمیر به دست آمده به وسیله پمپ به مرحله بعد هدایت میشود.
پخت :
در این مرحله، خمیر کاغذ وارد تانک پخت شده و به کمک گرما و فشار هوا لیگنین و همی سلولزهای خود را از دست میدهد.
آسیاب :
در این مرحله، خمیر پخت شده از صفحهای توری عبور میکند و تکههای پخته نشده از خمیر جدا میشود.
آبگیری :
در این مرحله از خط تولید کاغذ سازی ، دستگاهی با کمک غلطک، خمیر حاصل از مراحل قبل را آبگیری کرده و سپس وارد مرحله خشک کردن میکند.
خشک کردن :
دستگاه خشککن به کمک چرخش و حرارت، خمیر کاغذ را توسط برخورد خمیر با دیوارههای دستگاه به آرامی خشک کرده تا بافت خمیر از بین نرود. پس از خشک کردن، سطح خمیر حاصل صاف شده و به کمک دستگاه رول کننده، جمع میشوند. در میان این مراحل، ممکن است نام دستگاههایی مانند پالپر یا هد باکس و غیره به گوشتان برسد. تمامی این دستگاهها بخشی از وظایفی که در بالاتر نقل شد را دارند.
تاسیس خط تولید کاغذ سازی
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، حجم زیادی از کاغذ مصرفی در کشور توسط واردات تامین میشود. این ارقام نشان از رقابت کم و بازار گسترده در داخل کشور دارد. تاسیس خط تولید کاغذ سازی میتواند کمک بزرگی برای صنعت کاغذ سازی و بسته بندی کشور باشد.
معمولا کارخانههای کاغذ سازی متناسب با تاریخ تاسیس خود، از تکنولوژی و ماشین آلات متفاوتی استفاده میکنند. در نتیجه هنگام راه اندازی خط تولید کاغذ سازی باید نهایت دقت و برنامه ریزی را دارا بود. به منظور برنامه ریزی و دقت برای راه اندازی خط تولید، ابتدا باید طرح توجیهی را مطرح کرد. سپس با بررسی بازار هدف و مشخص کردن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت در بازار، استراتژی شرکت را مشخص کرد. به این استراتژی و نقشه راهبردی، طرح کسب و کار میگویند.
جمع بندی پایانی :
باید به این نکته توجه کرد که استفاده از ماشین آلات و تجهیزات بهروز میتواند کیفیت و راندمان خط تولید کاغذ سازی را افزایش دهد. از سویی دیگر با وجود محدودیتهایی همچون وجود تحریم، استفاده از ماشین آلات به روز میتواند هزینههای بسیاری در بر داشته باشد.
شرکت پارس کارتن روح نواز تولید کننده انواع کارتن، ورق و کاغذ است که سالها در این زمینه فعالیت داشته و طیف گستردهای از محصولات را به مشتریان خود ارائه میدهد. علاقمندان به این حوزه در صورت نیاز به مشاوره میتوانند با ما در تماس باشند.